Комітет Підприємців Львівщини

Кілька слів про новорічні зміни у Податковому кодексі України

З початком року – #перемога – набув чинності закон №2245-VIII зі змінами до Податкового кодексу, які, маємо надію, направду покращать бізнес-клімат України

Перший блок змін стосується питання, за яке бізнес останнім часом бореться дуже активно - блокування податкових накладних, ситуація навколо яких стала критичною. Систему блокування тимчасово - до 1 березня 2018 року - призупиняють. Але попереду найважливіше - Мінфін з КМУ та експертами, бізнесом, народними депутатами мають випрацювати критерії оцінки ступеня ризиків, які зупинятимуть реєстрацію ПН схемщиків, а не чесного бізнесу. Тож будьмо пильні - попереду найважливіше.

Другий блок змін стосується митниці: відтепер на територію України товари вартістю не більше 50 євро і вагою не більше 50 кілограмів можна ввозити раз на три доби. Крім того, за кордоном треба перебувати понад добу, а не ввозити товар у той самий день.

Такі нововведення дозволять обмежити потік "сірого" імпорту до країни, і, щонайголовніше, вносити диспропорції на внутрішній ринок. Для бізнесу стануть рівними та, зрештою, зрозумілішими правила ведення діяльності, ніхто не матиме додаткових необґрунтованих конкурентних переваг. А це ще один крок до стабілізації та вдосконалення ділового клімату в країні.

Крім того, завдяки змінам до українського законодавства розвиватиметься легальний імпорт, - це теж означає розвиток і розширення підприємницької діяльності. Ріст імпорту спонукатиме підприємців до створення додаткових робочих місць: менеджерів, фахівців з логістики, митних брокерів тощо, а, як наслідок, збільшить надходження до бюджетів і сприятиме соціальному розвитку. Легальні товари – це також додатковий захист прав споживача.

Бізнес вважає, що такі нововведення зменшать кількість "човників" (адже поняття черг на кордонах надалі нівелюють). Через дискомфортний перехід кордону, який подекуди затягувався до кількох годин, зривалися переговори бізнес-делегацій, в інших випадках інвестор відмовлявся від ідеї ведення бізнесу в Україні. Відповідно зміни частково мали б покращити інвестиційний клімат в країні.

Економіка країни може розвиватися лише на постулатах прозорого бізнесу, білого прибутку та здорової конкуренції.