Комітет Підприємців Львівщини

Податкова реформа – запорука розвитку підприємництва

Яких термінових змін потребує податкова система України, що потрібно для розвитку промисловості Львівщини та збереження тих підприємств, які ще нині залишаються на плаву – це та інше представники Регіональної ради підприємців у Львівській області обговорили з членами парламентського комітету з питань промислової політики і підприємництва.

З метою внесення конкретних змін до діючого законодавства, які б полегшили життя бізнесу, за круглим столом у Львівській торгово-промисловій палаті зібралися члени Регіональної ради підприємців у Львівській області та представники парламентського комітету з питань промислової політики і підприємництва.

У своєму виступі, член Комітету підприємців Львівщини, перший заступник голови Ради підприємців у Львівській області, один з кандидатів на посаду керівника Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області Михайло Коропецький акцентував увагу народних депутатів України на тому, що розвиток промисловості і підприємництва можливий тільки при зміні Податкової системи.

Михайло Коропецький розповів, що як кандидат на посаду керівника Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області, під час своїх зустрічей з громадськістю Львівщини він зібрав і згрупував найбільш проблемні питання, які нині хвилюють громадське та бізнес-середовища. «Основна проблема на сьогодні полягає у тому, що Уряд продовжує тиснути на бізнес, аби наповнити бюджет. Але наповнення бюджету таким чином нині не можливе. Нам необхідно змінити умови для розвитку підприємництва шляхом спрощення системи оподаткування, зменшення податкового тиску, створення рівних умов для підприємницької діяльності», – наголосив Михайло Коропецький член Комітету підприємців Львівщини.

Фактично нині адміністрування податків не покращилося, а діючі підприємства несуть навантаження при наповненні бюджету за тих, які не працюють. «Багато підприємств в області нині працює на межі закриття. Що це – як не сигнал до змін? Що необхідно зробити, щоб діючі підприємства залишилися на плаву? Передусім – провести швидкі і раціональні зміни в податковій системі», – відзначає Михайло Коропецький. Він наголошує, що податкова повинна стати сервісною службою по обслуговуванню платників податків. «Підприємці мають витрачати мінімум часу на податкові процедури, а максимум часу на розвиток своєї господарської діяльності. Нова податкова система має бути сформована за принципом введення повної електронної звітності і ведення повного електронного документообігу. Підприємець не повинен ходити в податкову, а податківець не повинен ходити до сумлінного платника податку. Це наша основна вимога» – наголошує перший заступник голови Ради підприємців у Львівській області.

Що стосується нового податкового законодавства, то воно, на думку Михайла Коропецького, має бути сформовано так, щоб всі норми податкового і митного законодавства трактувалися однозначно, адже на сьогодні порушено безліч судових справ, основна причина яких – це подвійне трактування законодавства. «Новий податковий кодекс має базуватися на реально можливих ставках податків і зменшенні їх кількості. Я вважаю, що податків має бути не більше трьох, а податкова система має бути сформована таким чином, щоб були створені рівні умови для ведення підприємницької діяльності для всіх суб’єктів. Податки повинні платили всі, але на рівних умовах, без преференцій…» – наголошує Михайло Коропецький.

Основою реформування податкового законодавства є легалізація трудових відносин і оплати праці. Михайло Коропецький пояснив, що єдиний соціальний внесок – це один з податків, який давить підприємництво. «Приблизно 7 років ми говорили про це і лише зараз нас почули і знизили єдиний соціальний внесок, але при виконанні певних умов. Зараз наша мета зняти ці умови, залишити єдиний соціальний внесок на нижчому рівні, а для загального аналізу не відривати його від інших податків, як це роблять деякі урядовці. Я пропоную розглянути сукупно всі податки: і єдиний соціальний внесок, і податок на доходи з фізичних осіб, і різні нарахування на заробітну плату, і плюс ПДВ – і тоді інтегрально проаналізувати, ефективність пропозицій підприємців, щодо зменшення податкових ставок. Підприємці правильно вважають, що зниження єдиного соціального внеску не зменшить надходження до бюджету, натомість виведе із тіні заробітні плати, легалізує оформлення працівників, створить нові робочі місця і сформує нові умови для розвитку підприємництва», – зазначив Михайло Коропецький.

Під час зустрічі він також висловив думку підприємців про те, що ПДВ – це найбільш корумпований податок, через його велику ставку 20%. Пропозиція бізнесу зменшити ПДВ до 10%. Також, попри важку економічну ситуацію в країні, болючим питанням для бізнесу є повернення ПДВ. Як зазначає Михайло Коропецький, якщо ПДВ не будуть повертати вчасно, то з бізнесу просто вимиватимуться оборотні кошти і це буде стримувати розвиток підприємництва. «Ще одне з питань – це введення ПДВ- рахунків. Те, що пропонується – це 25% вимивання оборотних коштів з кожного підприємства. Бізнес цього просто не витримає» – наголошує Михайло Коропецький.

Суттєвих змін, на його думку, потребує Державна фіскальна служба – а саме зміну ідеології своєї роботи. «Сюди повинні прийти представники бізнесу і тоді будуть позитивні зрушення. Має запрацювати комунікація між ДФС і підприємцями. Державна фіскальна служба має забезпечити неупереджене, справедливе застосування законодавства. Потрібно встановити персональну відповідальність працівників контролюючих органів, скасувати податковий тиск, планові платежі тощо. І, як би ми не змінювали законодавче поле, нам потрібно паралельно змінювати і кадрову політику у всій системі Державної фіскальної служби для досягнення позитивних результатів» – резюмує Михайло Коропецький.

Під час засідання також висловив свої пропозиції член Регіональної ради підприємців у Львівській області Ігор Висовський. За його словами, умови сплати єдиного соціального внеску так закрученні, що їх, мабуть, придумали для інопланетян. Окрім того Ігор Висовський припустив, що введення ПДВ-рахунку призведе до колапсу платежів.

Він закликав розібратися також з судовою системою, бо якщо підприємці не можуть захистити свої права, то не зможуть вести підприємницьку діяльність.

Його колега член Регіональної ради підприємців у Львівській області Ігор Секелик порушив питання захисту національного товаровиробника. Однією з його пропозицій було врятувати вітчизняного товаровиробника методом сертифікації імпортних товарів і збільшенням мит. Також він запропонував змусити державні монополії купувати українські товари, а на державному рівні забезпечити політику просування українських товарів на іноземний ринок. Ще однією з пропозицій Ігоря Секелика було зменшення податкового навантаження через плату за землю, особливо у Львові.

Свої пропозиції щодо покращення умов для бізнесу висловив і голова ВГО «Союз захисту підприємництва» Володимир Костик. Окрім зниження ставки ПДВ до 10%, Володимир Костик запропонував також перенести обов’язкове введення касових апаратів до кінця цього року, адже їх введення лише ще більше ускладнить роботу малого та середнього бізнесу і стане справжнім фінансовим тягарем. Також керівник «Союзу захисту підприємництва» порадив внести зміни у податковий кодекс і не чіпати його хоча б 5 років.

Загалом присутній на зустрічі член парламентського комітету з питань промислової політики і підприємництва Сергій Кіраль погодився, що владі і бізнесу нині найбільше бракує комунікації і зворотного зв’язку. «Не достатньо висловити проблему, чи зробити пропозицію, нам потрібні конкретні поправки, зміни до законів», – сказав він. Відтак нардеп запропонував членам ради викласти свої пропозиції у вигляді поправок до законів. Народний депутат України Михайло Хміль наголосив, що країні бракує системного розуміння, як рухатися далі і куди йти. «Ключовим інструментом економічного відродження України має стати переорієнтація бізнесу з торгівельного посередництва на самостійне виробництво. Звичайно, для цього необхідно законодавче поле, щодо створення умов розвитку промисловості і підприємництва, а також зняти податковий тиск. Одним з реальних інструментів для відновлення промислового виробництва, є індустріальні і технологічні парки бо саме цей шлях спрацював у наших найближчих західних сусідів», – наголосив Михайло Хміль.

На завершення, перший заступник голови Регіональної ради підприємців у Львівській області Михайло Коропецький зазначив, що такі зустрічі з народними депутатами проходять уже не вперше і найголовніше, що вони приносять свої реальні плоди. Для

прикладу, результатом зустрічі з членами парламентського комітету з питань податкової та митної політики були внесені поправки до деяких законодавчих актів, які полегшують роботу підприємцям. За словами Михайла Коропецького, зараз є надзвичайно важливим діалог бізнесу і влади, тому він висловив сподівання, що й ця зустріч підприємців і парламентарів принесе свої плоди у вигляді законодавчих змін.

Підсумовуючи зустріч підприємців з народними депутатами України Михайло Коропецький наголосив: «Без суспільного діалогу ми не зможемо досягнути успіху в жодній із втілюваних реформ».

Олена Янковська, «Вголос»