Комітет Підприємців Львівщини

Історія успіху: «ПОЧАТКОВИЙ ДОСВІД І ЧОРНА РОБОТА»

Гойняк Роман Петрович, директор фірми «РайКом»
розповідає про секрети свого успіху

«Бізнес – звичка»
«У бізнесі важливе дуже вчасне реагування на зміни»
«Коли людина дала слово, вона його мусить дотримати»

З якого року Ви займаєтеся самостійною підприємницькою діяльністю ?

 З 2003 року.

В якій сфері полягає ця підприємницька діяльність ?

Оптово-родрібна торгівля плитами ДСП, які використовуються в меблевому виробництві і послуги по порізці, поклейці. Тобто працюємо для меблевиробників.

Працюєте в межах території України чи займаєтеся також експортом ?Якщо працюєте в Україні, то в якому регіоні ?

Регіон виключно Львівська область, фактично. Оптові поставки бувають за межі області, але не дуже багато. Колись імпортували плиту, 5 років тому. Зараз немає потреби, тому що всі наші потреби задовольняються українськими виробниками. Їх тільки 3-4 на Україні і всі вони представлені в нас.

Що спонукало Вас вибрати саме цю сферу підприємницької діяльності ?

Колега який надав товарний кредит - машину по порізці плити, і сказав «купи станок, ставай – продавай». От і усі питання.

Як проходить Ваша підприємницька діяльність ? Тобто якщо Ви працюєте з 2003 року це майже 10 років. Чи Ви задоволені тим рішенням, яке Ви прийняли в 2003 році розпочати підприємницьку діяльність?

Звичайно задоволений. Особливо після 18 років роботи на заводі, на державному підприємстві почати свою роботу було дуже правильно. Результат є, створене підприємство, яке забезпечує роботою інших людей, підприємство більш менш успішне. Що ж тут поганого ?

Ви даєте роботу іншим людям. Скільки приблизно у Вас працівників ? Чи це комерційна таємниця ?

Це не комерційна таємниця. Просто є люди, які працевлаштовані на нашій фірмі та які працюють на інших підприємців і співобслуговують нашу фірму. Орієнтовно чоловік 25-30.

Який Ваш приблизний оборот, якщо це не комерційна таємниця ?

Це комерційна таємниця, однозначно.

Ви працюєте з іноземними партнерами ?

Зараз ні. Ми працюємо виключно з українськими підприємствами.

Чи є у Вашій бізнес сфері конкуренція на українському ринку ?

Дуже висока, особливо у Львівській області. Львівська область і Київська область вважаються двома найбільшими меблевими областями в Україні. Тому конкуренція у Львові надзвичайно висока.

Що б Ви порадили підприємцям, які хочуть поччати власний бізнес чи вже ведуть бізнес в цій сфері. Які б Ви могли дати їм поради ?

В цій сфері не раджу починати, тому що доведеться тяжко, поки ми існуємо (посміхається). Їм починати буде тяжко, але це звичайно жарт. Коли я починав цю роботу мені казали: нащо ти пішов у цю сферу, тут і так усе зайнято. От бачите, ті хто говорили ще працюють, а ми продовжуємо працювати.

Якби можна було охарактеризувати ті дії, які зробили Вас успішним бізнесменом протягом останніх 10 років, яким би реченням Ви змогли їх окреслити, який девіз Ви б взяли для цієї сфери підприємницької діяльності ?

«Початковий досвід і чорна робота». Чорна робота (повторює). В поті чола і не покладаючи рук.

Скажіть, будь ласка, будь-який бізнес це є робота, це є важка робота: чи вдається Вам поєднувати роботу-бізнес і сім’ю ?

Робота – це і є бізнес, а сім’я куди вона дінеться, мусить терпіти. Як і в кожної іншої людини, яка працює будь-то на державній роботі, будь то на приватному підприємстві. Якщо робота кормить сім’ю – куди вона (сім’я) від того дінеться, мусить терпіти. Якщо чоловік приходить пізно додому, то відповідно менше сім’ї виділяє часу. Це залежить від відносин в сім’ї.

Що Вас стимулює, що допомагає Вам вести бізнес крім матеріальних стимулів ?

Звичка. Не люблю сидіти без роботи. Більше нічого.

Хто Ви є за освітою ?

Інженер-механік, автомобіліст. Закінчив Львівський політехнічний інститут за спеціальністю інженер конструктор.

Чи допомагає Вам освіта у Вашій бізнес сфері ?

Частково помагає, тому що є виробництво, станки, склади, матеріальні цінності і особливо інструменти виробництва. Тому дуже помагає інженерна освіта. Наприклад, при обслуговуванні станків, це дуже економить час особливо при поломці, при ремонтах жодних проблем. Тобто освіта інженера дуже помагає.

Стосовно тези «Навчатися все життя». Чи відноситься це, на Вашу думку, також до бізнесу ? Чи відчуваєте ви, що бізнес, яким Ви займаєтесь, потребує від Вас постійного навчання ? Якщо так, то якого ?

Якщо бізнес є складний, бізнес пов’язаний із передовими технологіями в першу чергу, можливо інформаційний, можливо освітній, бухгалтерський, в якому є постійні зміни, то – так, він вимагає навчання. Якщо бізнес є простий з точки зору технології, наприклад, продажі і все решта, то він вимагає просто дуже вчасного реагування на зміни. Я б це не назвав навчанням, тому що особливого навчання немає, але реагуванням на зміни. Щоб правильно відреагувати на зміни у бізнесі для цього потрібно мати підготовку (пауза), попередню. Вона допомагає реагувати правильно, але я б не називав це голосним словом навчання.

Етика і бізнес. Чи відіграє етика роль у Вашому житті і якщо так, то яку ?

Модно вважати, що етика і бізнес несумісні, але я вважаю протилежне, вірніше я бачу коли є неетична поведінка в бізнесі, але стараюся навпаки в бізнесі дотримуватися зовсім інших норм поведінки. Коли людина дала слово, вона його мусить дотримати. От і все. І стараюся слідувати цьому. Це, до речі, дуже допомагає не тільки в бізнесі, а взагалі в будь-якій роботі. Якщо твоє слово щось важить, якщо ти продаєш в магазині, то навіть тут важливо чи тобі будуть довіряти, що хліб чи масло свіжі чи ні, чи прийде клієнт до тебе в той самий магазин. Так само як на базарі зараз – ходимо за молоком і інколи отримуємо відповідь: не беріть його, бо воно сьогодні не дуже або беріть м’ясо не це, а це. Вже тут є етика і порядність в бізнесі. А якщо людині потрібно продати все за будь-яку ціну – то такі бізнесмени теж продають, але до них більше покупці не приходять.

Чи займаєтеся Ви крім підприємницької ще якоюсь громадською діяльністю ?

Громадською, але не дуже активною. Я є членом Комітету підприємців Львівщини. Це моя громадська, але не дуже активна діяльність, колись я був набагато активніший в 90-х роках. Після того ентузіазм знизився.

Чи допомагає Вам громадська діяльність у підприємницькій дільяьності і навпаки ?

Сам комітет був створений з точки зору колективної безпеки підприємців. Трішки помагає з тої ж точки зору колективної безпеки, тому що було декілька разів, що ті, хто хоче наїхати, не хочуть зв’язуватися з колективною організацією (посміхається). От і всі питання. Трішки допомагає.

Щоб Ви порадили іншим підприємцями ? Як захищати свій бізнес, чи займатися громадською діяльністю чи ні ? Чи це вирішує для себе кожен окремо ?

Я б це не називав так голосно - займатися громадською діяльністю. Це називається об’єднуватися. Не обов’язково займатися активною громадською діяльністю, головне підтримувати професійні об’єднання, бізнесові, які будуть захищати Ваші інтереси. Підтримувати своєю працею у вільний час, грошима звичайно, думкою, висловлюваннями, участю у різних громадських акціях. Бути членом і підтримувати, тому що коли всі сидять по хатах їх дуже гарно розвести, покарати, заставити щось зробити. А об’єднані люди є сильні люди.

Скажіть, будь ласка, яка Ваша улюблена книжка ?

Ой, та, яка мені останній раз сподобалась. Є цікаві книжки, я не маю улюблених книжок. В дитинстві були одні улюблені книжки, в інституті інші, зараз прочитав детективний роман Дена Брауна «Інферно». Дуже мені подобається цей автор, надзвичайно цікавий. Багатогранно, кожна його книжка дуже насичена інформацією. Піднімає цікаві ідеї для людства. Вона написана в стилі бойовика, але тема і подання інформації надзвичайно цікаві. Читаю й інші книжки, про Юрія Винничука і Василя Шкляра, досить непогано.

Який Ваш улюблений музичний твір ?

Знову таки дуже подобається Вітні Х’юстон, у дитинстві дуже подобався «Угорський танець» Йоганнеса Брамса. Зараз мені дуже подобаються музичні твори, які виконує моя дочка. Тому знов, особливо улюблених немає, є просто дуже багато, які подобаються.

Чому серед них відрізняти найкращі ?

Якщо я буду слухати його (твір) 20 разів підряд, то він мені точно розподобається в даний момент (сміється).

Який девіз Вашого життя ?

«Не заспокоюватися».