Комітет Підприємців Львівщини

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ КОМІТЕТ ПІДПРИЄМЦІВ ЛЬВІВЩИНИ ТА ВСІХ, КОМУ НЕБАЙДУЖА ДОЛЯ СУДОВОЇ ВЛАДИ УКРАЇНИ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, ПРЕМ’ЄР МІНІСТРА УКРАЇНИ, ДЕПУТАТІВ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ з приводу переобрання головою Сихівського районного суду м. Львова судді Сергія Лєсного

Конституція та Закони України встановлюють основоположні принципи діяльності судової гілки влади, наділяють суддів повноваженнями здійснювати правосуддя незалежно від будь-якого впливу та підкорятися лише Закону.

В Указі Президента України "Про Концепцію подолання корупції в Україні "На шляху до доброчесності" від 11.09.2006 р. констатовано, що необхідною передумовою існування незалежної судової системи в державі є доброчесність суддів. Ще раніше – 25.05.2006 р. – Президент України у своєму виступі на відкритті першої сесії Верховної Ради України п'ятого скликання заявив, що глибока корумпованість судів є критичною, глибинною загрозою національній безпеці України і зазначив, що викривлене сприйняття судової незалежності переростає у суддівське свавілля, нерідко перетворюється на явище судового деспотизму.

Таке викривлене сприйняття судової незалежності, що вже переросло у суддівське свавілля, на жаль, притаманне і одному з львівських суддів, а саме виконуючому обов’язки голови Сихівського районного суду м. Львова, ще донедавна голові цього суду – Сергію Лєсному.

Відповідно до ст.1 Кодексу професійної етики судді, затвердженого Vз’їздом суддів України 24.10.2002 р.,суддя повинен бути прикладом законослухняності, неухильно додержуватися присяги й завжди поводитися так, щоб зміцнювати віру громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду.

Вказане абсолютно не стосується судді С.Є. Лєсного, який не раз порушував присягу, є аморальним та нечесним у повсякденному житті і може слугувати хіба прикладом закононеслухняності та несправедливості.

Справжню "славу" безпринципного виконавця політичної волі С.Є. Лєсний "заробив" на позачергових виборах міського голови Мукачевого у 2003 році, коли, порушивши присягу судді, наплювавши на чинне законодавство України та волевиявлення територіальної громади Мукачевого, визнав у Сихівському районному суді м. Львова (!) недійсними ці вибори, "допомагаючи" "соціал-демократам об’єднаним" привести до влади Е. Нусера. При цьому, С.Є. Лєсним було порушено не тільки норми законодавчих актів, але й вимоги ст.7 Кодексу професійної етики судді, відповідно до якої суддя повинен здійснювати судочинство в межах та в порядку, визначених процесуальним законом.

Минулого року Сергій Лєсний проявив себе в новому конфлікті з його сусідами по будинку Грабарчуками, коли вночі у стані сильного алкогольного сп’яніння, вони, разом з дружиною, умисно заливали водою квартиру сусідів, кидали у них пляшками з вином, нецензурно лаялись тощо. В результаті Роману Грабарчуку було завдано тілесних ушкоджень. Всі вищенаведені факти підтверджуються документально та відеозйомкою, справа досі знаходиться у суді, проте вже рік не розглядається.

Не так давно суддя С.Є. Лєсний, розпочав новий проект: "атаку" на мешканців п’ятиквартирного особняка по вул. Квітневій, 10 у Львові. Представники контролюючих органів (міліції, податкової служби тощо) несподівано розпочали проводити "перевірки" діяльності (зокрема, професійної) власників квартир з повідомленням, що такі "негаразди" можуть закінчитися, якщо вони продадуть свої квартири С.Є.Лєсному. Під таким, цілеспрямовано організованим тиском власники трьох квартир були змушені продати свої помешкання вказаним С.Є.Лєсним особам з його родини. Проте суддівська рука "замахнулася" на весь будинок і вживає заходів для "переконання" непокірних власників останніх двох квартир.

Своїми діями, які згадані у цьому листі, а також багатьма тими, які не згадані, наприклад «захопленням» С.Є. Лєсним брюховицьких земель і т.д., в.о. голови Сихівського районного суду м. Львова суддя С.Є. Лєсний порушив абзац 4 ст.6 Закону України "Про статус суддів", оскільки допустив і допускає вчинки, що порочать звання судді і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності.

Ст.10 вказаного Закону визначено текст присяги судді, відповідно до якого суддя присягає "чесно і сумлінно виконувати обов'язки судді, здійснювати правосуддя, підкоряючись тільки закону, бути об'єктивним і справедливим".

Оскільки суддя С.Є.Лєсний неодноразово порушив обов’язки, визначені ст.6 Закону України, він порушив і дану ним присягу судді, що відповідно до п.5 ч.5 ст.126 Конституції України та п. 5 ч.1 ст.15 Закону України "Про статус суддів" є підставою взагалі для припинення повноважень судді! Тому про переобрання С.Є. Лєсного головою Сихівського районного суду м. Львова не може й бути мови!!!

Громадськість Львова категорично заперечує проти переобрання судді С.Є. Лєсного на новий строк головою Сихівського районного суду м. Львова, оскільки цей суддя не тільки не заслуговує на те, щоби бути переобраним головою вказаного суду, але й не заслуговує на те, щоби перебувати на вкрай відповідальній і високій посаді судді.

Це звернення є відкритим для приєднання всіма тими, кому небайдужа доля судової влади України, та спрямоване на недопущення переобрання судді Сергія Євгеновича Лєсного на новий строк головою Сихівського районного суду м. Львова.

Голова Комітету підприємців Львівщини                                                                                                         

Микола Ореньчук