Комітет Підприємців Львівщини

Львівські підприємці дослідили цінності мешканців свого міста

Результати нового дослідження «Дослідження цінностей львів'ян», яке компанія GfK Ukraine виконала на замовлення Комітету підприємців Львівщини:

• Лояльність до Львова є високою, але задоволеність станом справ у місті є значно нижчою. Отже, емоційна прив'язаність до міста є значно вищою, ніж раціональна
• Найбільше львів'яни задоволені культурним середовищем та закладами освіти, найбільше нарікань викликають комунальні тарифи, рівень корупції та дороги
• Для львів'ян характерні орієнтованість на навчання, роботу та кар'єру, законослухняність, нон-конформізм та самостійність. Водночас, вони схильні вважати, що все повинна забезпечувати і контролювати держава, часто є закритими до незвичного та нетолерантними.

Про це свідчать результати нового дослідження «Дослідження цінностей львів'ян», яке компанія GfK Ukraine виконала на замовлення Комітету підприємців Львівщини.

Мешканці Львова лояльні, але не задоволені станом справ у місті

Лояльність мешканців Львова до свого міста є дуже високою (4,23 бали за п'ятибальною шкалою). Львів'яни люблять своє рідне місто (4,80), вони переконані, що Львів - це найкраще для них місто (4,34).

Водночас, станом справ у своєму місті мешканці Львова задоволені лише на 2,86 бали. Найбільше львів'яни задоволені культурним середовищем та закладами шкільної освіти міста: за п'ятибальною шкалою мешканці міста поставила 3,32 бали кожному з цих побутових аспектів. Одночасно найбільше нарікань у мешканців Львова викликають комунальні тарифи, яким львів'яни поставили лише 1,70 бали, рівень корупції в місті (1,78), стан доріг у Львові (1,81) та робота ЖЕКів (1,83).

32% опитаних львів'ян найгіршими у Львові вважають дороги. 25% думають, що найгірше - це багато бруду і сміття, а 11% переконані, що найбільшою проблемою є проблеми з водопостачанням. По 7% нарікає на затори, перевантаженість міста транспортом та погану владу, а ще 5% думає, що найгіршим у Львові є некультурні люди і хамська молодь. Комунальними тарифами незадоволені також 5% опитаних.

«Дослідження показує львівськім політикам та громадським діячам, які саме чинники визначають лояльність львів'ян до міста та задоволеність станом справ в ньому», - говорить Гліб Вишлінський, керівник відділу досліджень ринків послуг GfK Ukraine. «Спираючись на отримані дані, можна буде визначити пріоритетні дії, які дозволяють Львову стати більш конкурентним в боротьбі за робочу силу та інвесторів. Львів став першим містом України, по якому проведено подібне дослідження, і це дає йому високі шанси в такій боротьбі».

Більшість львів'ян задоволені своїм життям

Дослідження виявило, що 73% львів'ян задоволені життям. Цей показник є значно вищим за задоволеність життям українців загалом, жителів Західної України та жителів міст з населенням понад 500 тис. жителів, яку показують інші дослідження GfK Ukraine.

Найбільше львів'яни задоволені своїми стосунками з оточуючими, найменше - рівнем матеріального добробуту. При цьому задоволеність життям львів'ян найбільшою мірою визначається оцінками сімейного благополуччя, а також стосунків з оточуючими. Ці фактори найбільшою мірою підвищують задоволеність життям. Також на задоволеність життям впливає робота, причому задоволеність роботою є середньою з-поміж усіх факторів задоволеності життя. Знижують задоволеність життям львів'ян житлові умови, дозвілля, і стан здоров'я.

Цінності львів'ян З точки зору потенціалу розвитку міста позитивними рисами львів'ян є:
• орієнтованість на навчання, роботу та кар'єру,
• законослухняність,
• схильність до ґендерної рівності,
• нон-конформізм, самостійність, негативне ставлення до корупції.

Негативними рисами є: • пасивний соціалізм (переконання, що все повинна забезпечувати і контролювати держава, незважаючи на відчуження і апріорі негативне ставлення до будь-якої влади, несхильність до активного громадського життя та відстоювання своїх прав),
• традиціоналізм (в тому числі релігійний і родинний), закритість до нового та незвичного, від чого вочевидь походить і нетолерантність (але не в формі ксенофобії, а скоріше в формі психологічної відчуженості), пасивність, недовіра до людей, несхильність до заощаджень та кредитів, відсутність орієнтації на самостійність дітей, орієнтованість жінок більше на шлюб, ніж на роботу.

«Наше дослідження дозволяє подивитись, яким Львів буде через кілька років. І картина є тривожною. Більшість львів'ян очікує, що хтось прийде і щось зробить. Міста з таким підходом не розвиваються, а занепадають», - так прокоментував результати опитування «Дослідження цінностей львів'ян» член ради Комітету підприємців Львівщини Євген Глібовицький.

«Є ризик, що Львів варитиметься у власному соку, оскільки відкритість до змін у його мешканців доволі низька, - додав він. - Іншою небезпекою є те, що ті, кого тут все влаштовує, мають низькі стандарти. А ті, кого ці стандарти не влаштовують, більше схильні поїхати з міста, аніж боротись. А це означає, що за деякий час у місті залишиться критична маса мешканців, які мають низькі стандарти. Інші поїдуть розвивати Москву, Лондон, Нью-Йорк, Варшаву... Львів виштовхує тих, хто може дати йому найбільше».

Сегментація львів'ян за ціннісними орієнтаціями

За результатами дослідження GfK Ukraine розділила львів'ян за ціннісними орієнтаціями на п'ять основних категорій. Найбільше серед мешканців Львова «Свідомих галичан» - 26%. 22% є «Обивателями», 20% - «Ощадливими індивідуалістами», 19% - «Підприємливими» і 13% - «Постмодерністами».

«Свідомі галичани» відрізняються від решти львів'ян тим, що є схильні до відстоювання своїх прав, громадсько-політичної діяльності і негативніше, ніж інші, ставляться до влади. Вони є традиціоналістами і законослухняними, а також мають найвищу лояльність до Львова.
«Обивателі» найменше орієнтовані на роботу, кар'єру та навчання. Вони не схильні до ризику і змін. Скоріше аполітичні, не схильні до громадської діяльності, відстоювання прав, більш схильні платити хабарі, негативніше ставляться до влади. Крім того, такі люди вважають, що львівський політик повинен бути галичанином. У них найвища лояльність до Львова і разом з тим «Обивателі» значно менш толерантні до невіруючих, азіатів, мусульман та негрів.

«Ощадливі індивідуалісти» найбільш схильні до заощадження грошей, і, відповідно, не схильні до кредитів. Вони є найбільш пасивними, неприхильними і недовірливими до людей. Вони також не схильні до громадської діяльності. Крім того, у них порівняно з іншими львів'янами нижча задоволеність життям та більшістю його аспектів.

«Підприємливі» вважають, що краще заробляти багато грошей і не мати вільного часу, ніж навпаки. Вони дуже активні, схильні до ризику, оригінальності, пошуку альтернатив та нових ідей. Одночасно скоріше не схильні дотримуватись традицій, правил, цінностей батьків. Вони більш схильні діяти залежно від обставин, а не принципів, мають нижчу лояльність до Львова. Натомість є більш толерантними до російськомовних українців, росіян та прихильників Партії регіонів.

«Постмодерністів» характеризує відмова від традиційних правил, відсутність «галицької свідомості», аполітичність, позитивне ставлення до багатих і молодих політиків. Вони вважають, що людина має передусім отримувати задоволення від життя, а не виконувати обов'язки. Одночасно вони мають низьку лояльність до Львова.

http://www.sostav.ua

http://www.sostav.ua/news/2007/10/08/9/3112/