Комітет Підприємців Львівщини

КПЛ навів докази корупції Мирослава Хом’яка

Підприємці Львівщини звернулись голови ЛОДА, міністра екології та в.о. генпрокурора України з вимогою розслідувати корупційну, на їх думку, діяльність департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА і держекоінспекції у Львівській області. Також вони вимагають звільнення очільника профільного департаменту Мирослава Хом’яка та людей, причетних до «схеми викачування коштів з підприємців».

Про це йдеться у зверненні за підписом голови Комітету підприємців Львівщини Романа Зафійовського, яке розміщене на офіційному сайті КПЛ. У ньому Комітет підприємців Львівщини оприлюднив схеми «легалізації хабарів від підприємців за посередництва комерційних структур з ознаками «фіктивності», які продовжують діяти в області.  

Так, Департамент екології та природних ресурсів ЛОДА видає громадянам низку дозвільних документів, зокрема дозволи на спецводокористування, розміщення відходів, погодження та паспорти відходів. Тож кожне підприємство, яке займається відповідною діяльністю, повинне розробити та погодити екологічну документацію. У Львові існує чимало підприємств, які  надають послуги з розробки документів, однак підприємці стверджують, що насправді альтернативи ТзОВ «Компанія «Центр ЛТД», ПП «Компанія з утилізації відходів «Укрекокомресурси» та  ПП «Ріал» немає.

«Якщо документи розробляли не «свої», а, скажімо, інша фірма, то ця документація автоматично не погоджується департаментом екології Львівської ОДА, де головою є Хом’як Мирослав Степанович. Для погодження потрібно, щоб розробка документації була здійснена лише в компанії «Центр ЛТД» (м. Львів, вул. Ак. Лазаренка, кім. 12), а угоди по відходах були укладені виключно з ПП «Ріал» (м. Львів, вул. Ак. Лазаренка, 1А, кім. 9),  ПП «Укрекокомресурси» (м. Львів, вул. Ак. Лазаренка, кім. 9). Ця позірна «зручність» для клієнта, коли все можна вирішити одразу на місці («три в одному») обходиться дуже дорого підприємцям», – йдеться у зверненні підприємців.

«Інші підприємства, які працюють на цьому ринку, ставляться у невигідне становище, яке призводить до банкрутства. У злочинний спосіб ця ніша ринку монополізується тими, хто замість дбати про екологію, завдає їй непоправної шкоди. Бо підприємства, які уклали угоди із вищезазначеними фірмочками, ніякі відходи їм не передають», – стверджують підприємці. – «Інші компанії, що надають на Львівщині екологічні послуги, систематично «пресуються» екоінспекцією, якою керує кум Хом`яка і його підлеглий по роботі в податковій до 2004 р. Д. Штикало. При планових перевірках екоінспекція наполегливо та переконливо пропонує для позитивних результатів перевірки так само укладати угоди з вищенаведеними підприємствами».

За словами підприємців, ТзОВ «Центр ЛТД» надає близько 15 найменувань послуг, ПП «Ріал» на Львівщині має монопольне право укладати угоди з організації робіт по збору відпрацьованих мастил, олив, а ПП «Укрекокомресурси» аналогічним чином збирає гроші з незворотної тари при перетині товаром українського кордону. Об’єм грошових надходжень лише з одного середнього підприємства за 2013 рік складає від 40 тис. грн.

Відтак підприємці вимагають від керівництва області та профільного міністерства зупинити діяльність цих схем, звільнити усіх вищезгаданих посадовців та провести об’єктивне розслідування діяльності Держекоінспекції у Львівській області та департаменту екології та природних ресурсів.

Довідка:

Комітет підприємців Львівщини – обласна громадська організація, створена для захисту прав підприємців у 2005 році. Сьогодні до складу КПЛ входить близько 50 підприємців. Під час Євромайдану Комітет відзначився організацією акції «Податковий бойкот», а також ініціативою допомоги працівникам спецпідрозділу «Беркут», які добровільно звільнились з органів.

Джерело: 

ZAXID.NET