Комітет Підприємців Львівщини

Спільно до мети. Підприємці зі всієї України зібралися у Львові на форум, аби обговорити нагальні проблеми

Представники громадських підприємницьких організацій з Києва, Чернігова, Чернівців, Черкас, Краматорська та інших міст України приїхали до Львова на Форум об’єднань підприємців України. Тут вони обговорили нагальні проблеми, що зараз турбують українське бізнес-середовище. Організатори Форуму - представники ГО «Комітет підприємців Львівщини» кажуть: ставили собі за мету згуртувати підприємців навколо спільних проблем та виробити узгоджену програму дій.

Учасники форуму визначили ключові робочі  питання, які найбільше турбують українського бізнесмена. Це  - спрощення оподаткування, стосунки бізнесу та органів місцевого самоврядування, проблеми трудової міграції. Так, саме відтік професійних кадрів з України ще й тепер -  з введенням «безвізу», серйозно турбує підприємців Західних регіонів України. «Західні терени сильно потерпають від трудової міграції. Поряд кордон і ми щодня втрачаєм якісних працівників тому, що не в змозі конкурувати з поляками, чехами, словаками чи угорцями по заробітній платі. Щоб ліквідувати цю проблему – потрібно пройти довгий та тернистий шлях. Почати потрібно з якісної та конкурентної освіти. Кваліфікованих працівників, якщо вони будуть в достатній кількості ми вже нікуди не відпустимо. А так ми стикаємося з проблемою тотальної перекваліфікації персоналу», - каже  голова ГО «Комітет підприємців Львівщини Андрій Дячишин.

Проблема з фаховими кадрами не тільки на Заході України, але й на Сході. Звільнений рік тому від російських окупаційних військ Краматорськ, нині переживає друге економічне відродження. Сьогодні - це один з ключових машинобудівних центрів України. Місцеві підприємці кажуть: за рік після звільнення від окупації вже вдалося відновити показники довоєнного рівня. Їхній девіз -  «Успішний бізнес – процвітаюче місто». Найбільша ж  проблема – брак галузевих фахівців.

«Обмаль працівників-спеціалістів у галузі машинобудування. Нема гарного станочника, конструктора, технолога, «айтішника». Радянська школа навчання і підготовки кадрів вже давно померла, а нової ще, нажаль, не народилося. Потрібно виховувати нових працівників, які б казали не «дайте мені», а «що я зароблю». Потрібно змінити поняття «отримати» на «заробити». Потрібно зрозуміти, що не директор платить зарплатню, а той хто купує вашу продукцію», - каже  представник клубу підприємців Краматорська Володимир Сергієнко.

Брак професійних кадрів - не єдина проблема, що гальмує розвиток бізнесу в нашій державі. Одна з ключових перепон для його ведення – доступ реального сектора економіки до електричних мереж. Сьогодні Україна знаходиться на 148 місці за цим показником  у світовому рейтингу.

«Наша країна є географічним центром Європи і ми сьогодні знаходимося в такій ситуації. Наведу вам приклад, постанова НКРЄ, яка, слава Богу, поки не ввійшла в силу, від 31 січня 2017 року, за якою споживач змушений був би сплатити за приєднання одного кіловату від 4 до 11 тисяч гривень. Щоб ви розуміли, якщо підприємству потрібно 1000 кіловат, то воно повинно сплатити 11 мільйонів гривень.  Якщо порівняти таку ж послугу в інших країнах Європи, скажімо Чехію, то там приєднати 1 мегават до мережі коштує 10 євро, в нас 430 тисяч євро», - резюмує  голова спільного представницького органу роботодавців Чернігівщини Віктор Лазар. Причому, зазначає підприємець, ці гроші йдуть не в державну казну, а в кишеню приватному монополісту, ще й з російським капіталом. Так, на Чернігівщині зараз майже 160 бізнес-проектів практично заморожені. Більше того, навіть український підприємець зараз масово втікає за кордон, бо там вигідніше вести бізнес, резюмує підприємець з Чернігова.

Ще одна  одвічна українська проблема, що гальмує розвиток бізнесу практично у всіх регіонах держави – українські дороги.  Надактуальною вона є на Буковині. «Зараз гостро стоїть питання дорожньої інфраструктури в місті Чернівці.  Ще трохи і доріг у нас взагалі не буде. А це - наш транспорт, техніка швидко зношується. Це ті ж самі витрати які лягають на кінцевого споживача», - говорить голова клубу підприємців Буковини Марина Кирилюк.

Відтак, підприємці зі всієї України нині зібралися у Львові, аби систематизувати усі ці проблеми, та  обговорити як з ними боротися. Наразі єдиний рецепт – діяти гуртом. Адже протидіяти глобальним перепонам. За підсумками Форуму підприємці почали напрацьовувати механізми  звернення до влади. «Є таке бачення  виробити програму дій підприємців по всій Україні провести такі ж форуми у всіх обласних центрах України», - зазначив  Андрій Дячишин 

Відео передачі "Вечір у Львові"

https://drive.google.com/file/d/0B2giDpOPDBmZVUQyb250TTJ2OWc/view?ts=5954d794