Комітет Підприємців Львівщини

Голова ОДА пообіцяв бізнесу, вирішити питання природних монополій під час наступних засідань КДР

23 грудня в приміщенні ЛОДА відбулось засідання Координаційно-дорадчої ради з питань підприємництва при облдержадміністрації (КДР при ЛОДА) під керівництвом голови ЛОДА п. Олега Синютки.

Під час заходу члени Комітету підприємців Львівщини підбивали підсумки попередніх засідань КДР при  ЛОДА які проводились у 2016 році та наголошували на основних проблемах ведення бізнесу.
Так п. Андрій Дячишин голова Комітету підприємців Львівщини зазначив, що переглядаючи протокольні рішення попередніх Координаційно-дорадчих рад при ЛОДА (відбулось 4 засідання), на жаль не можна констатувати факту, що наша діяльність була вдалою. Бо є ряд питань, які повторюються та переносяться з ради в раду дати їх виконання. Так питання, які стосуються Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області та питання роботи монополіста Львівобленерго залишились на тому самому місці.
Навіть таке дрібне питання, яке висувалось щодо вдосконалення поінформаваності про декларування початку будівельних робіт, те що є на сайті ДАБІ України взяти і  доповнити графою і видавати на місцевому рівні, датою входу та виходу інформації  (від підприємців) на сьогоднішній день не зроблено.
Щодо Львівобленерго, то підприємці з монополією стикаються чи не щодень і на сьогоднішній день у співпраці підприємців з Львівобленерго нічого в кращу сторону не помінялось. Всі підприємства отримують в добровільно-примусовому порядку нові додаткові угоди, відкореговані, які ще погіршують наші стосунки. Тому, що якщо раніше підприємці сплачували в середині місяця в об’ємі місячного споживання з обрахунком початку і кінця періоду, то сьогоднішні правила оплати це сто відстовкова оплата з тарифікацією за які нараховується споживання.
По питаннях, які піднімалися на попередніх КДР при ЛОДА, то по питаннях стандартних підключень, є перші «вісточки», підприємці починають жалітися, що їх змушують виготовляти проектну документацію. Але натомість інструкція говорить про те, що 1 кіловат коштує і енергоподавальна організація має за ці кошти забезпечити, цю кількість кіловат на які підприємець дає заявку, це стосується дати підключення. Тому ці питання важливо поставити собі для контролю та вирішення у наступному році.
Член Ради КПЛ Я. Кохалевич наголосив на відкритості роботи ДАБІ у Львівській області та відсутності заповнених зразків та типових помилок декларацій про початок будівництва.
Також від КПЛ виступив п. Я. Рущишин, який наголосив, що однією із суттєвих перешкод для ведення бізнесу є питання природних монополій (Львіводоканал, Львівтеплоенерго) та надання їхніх послуг для малого і середнього бізнесу.
Підсумовуючи п. О. Синютка зазначив, що відчуває, що на сьогодні владі бракує комунікації з бізнесом для вирішення проблемних питань, тому пропонує у наступному році практикувати такі зустрічі раз в два місяці.