Комітет Підприємців Львівщини

Підприємці блокуватимуть рух у центрі до вечора

Підприємці з вулиці Шпитальної, яким від учора не дозволяють торгувати з яток на цій вулиці, планують продовжити свою акцію із безперервного ходіння по пішохідних переходах на вулиці Городоцькій та Куліша, таким чином блокуючи рух транспорту у центрі Львова, до 18 години.

Підприємці стверджують, що, за вказівкою мера Садового, правоохоронці демонтують їх робочі місця. Натомість міська влада не запропонувала їм альтернативних місць для торгівлі. Тож близько 300 торговців зі Шпитальної залишились без роботи.

Своєю акцією підприємці намагаються привернути увагу міського голови Львова Андрія Садового, який, за словами підприємців, ігнорує їхні проблеми.

Натомість наразі, як повідомила «Львівський портал» учасниця акції, підприємець Ірина Антіпова, до торговців зі Шпитальної не прийшли ані керівництво міста, ані представники Галицької райадміністрації.

О 18 годині підприємці зі Шпитальної планують прийти під стіни Львівської міської ради, у якій представники ініціативної групи мають зустрітися із мером, аби обговорити ситуацію, що склалася, та вислухати пропозиції міського голови щодо вирішення проблеми.

Коментують:

Ірина Антіпова, підприємець з вулиці Шпитальної: «Ми зверталися до Садового, але він з нами взагалі не хоче спілкуватися, не реагує на нас»

«Ми підприємці з вулиці Шпитальної, нас Садовий позбавив роботи. Якщо ти не маєш щоденної роботи, то, значить, ти не маєш, що їсти. Ми зверталися до Садового, але він з нами взагалі не хоче спілкуватися, не реагує на нас.

Сьогодні Садовий прислав міліцію з трьох райвідділів, щоб нас вигнати з вулиці Шпитальної. Начальник міської міліції каже, що він від Садового отримав лист із вимогою нас розігнати.

Нам не дають працювати і не дають нам жити. Ми будемо продовжувати цю акцію, доки нам не дозволять працювати.

Ми готові вести переговори з міською владою, але нам нічого взамін не пропонують, з нами взагалі не хочуть спілкуватися. На вулиці Шпитальній працює близько 300 підприємців, і тепер вони залишились без роботи і заробітку».

Ігор Цікало, начальник міської міліції Львова: «Ініціаторів перекриття ми будемо притягати до кримінальної відповідальності»

«Підприємці з вулиці Шпитальної перекрили рух транспорту. Ми зняли на відео перекриття руху і все, що тут відбувається. За фактом перекриття руху буде порушена кримінальна справа, а ініціаторів такого перекриття ми будемо притягати до кримінальної відповідальності.

Розганяти підприємців силою недоцільно, ми не будемо застосовувати «Беркут», щоб їх розігнати. Але завтра-післязавтра до ініціаторів перекриття додому прийдуть правоохоронці і затримають їх за ці дії. Вони будуть відшкодовувати збитки, завдані перекриттям руху транспорту».

Андрій Чіпко, депутат ЛМР, член комісії з питань містобудування та охорони історичного середовища: «Території узаконених ринків є дуже монополізовані, і підприємцям на них важко потрапити»

«Несанкціонованої торгівлі не повинно бути. Я сам – підприємець, і коли порушуються права підприємців, то я однозначно є на їхній стороні. Але проблема в тому, що у нас люди звикли працювати не дуже цивілізовано. Минули часи, і закономірно, що тепер торгівля повинна відбуватися в правовому полі.

Щоправда проблема у тому, що території узаконених ринків сьогодні є дуже монополізовані, і підприємцям на них не так вже й просто потрапити. Тому люди, які займаються торгівлею з лотків, не завжди можуть потрапити на цивілізовані ринки.

Місто вже вдруге намагається ліквідувати вуличну торгівлю, і підприємці, які продавали щось із лотків на вулицях, мали би про себе вже подумати. Вони, напевно, сподівалися, що все буде вирішуватися в старий спосіб – і їм будуть надані дозволи на торгівлю на вулицях. Тому, частково, підприємці також винні в тому, що до останнього дня чекали і сподівалися, що хтось за них вирішуватиме їхні проблеми. З початку року було зрозуміло, що вулична торгівля є під забороною.

Я не знаю, на які ринки мали би зараз піти ці підприємці з вулиці Шпитальної, але вони повинні були вже давно займатися цим питанням.

Я розумію, що зараз підприємці з вулиці Шпитальної позбавлені певного доходу, тому що не можуть торгувати, але де вони були від початку року і чому дотягнули це питання до моменту, коли їм реально демонтували їхні ятки».

http://portal.lviv.ua/news/2008/06/03/132657.html